U trendu

U eksploziji u Leverkuzenu nekoliko povređeno, 5 nestalih

BERLIN – Pet osoba je nestalo, a nekoliko lica je povređeno u snažnoj eksploziji koja je ranije danas uzdrmala industrijski park u Leverkuzenu, gradu na zapadu Nemačke, što je prouzrokovalo veliki oblak crnog dima, dok je od građana zatraženo da ostanu u svojim domovima.

Eksplozija se dogodila u 9.40 sati po lokalnom vremenu, izazvaši požar u skladištu goriva u „Hemparku“, industrijskom parku za hemijske kompanije, među kojima su, između ostalog, kompanije „Bajer“ i „Lankses“, saopštila je „Kurenta“, operater „Hemparka“, a prenosi agencija Rojters.

Nekoliko osoblja je povređeno, od kojih najmanje dve imaju ozbiljne telesne povrede, a pet osoba je nestalo, saopštila je „Kurenta“, dodajući da još uvek nije jasno šta je prouzrokovalo eksploziju i kasniji požar.

Građani su sirenama i putem mobilne aplikacije Nemačke civilne zaštite upozoreni na „ekstremnu opasnost“.

Policija je zatražila od stanovnika u oblastima bliskim eksploziji da ostanu u svojim domovima i da zatvore vrata i prozore.

Rečeno je i da bi trebalo da isključe klimatizacione sisteme, dok se vrše merenja zagađenosti vazduha zbog mogućeg toksičnog gasa.

Nekoliko obližnjih autoputeva je zatvoreno, a policija je saopštila da bi vozači trebalo da idu obilaznim putevima kako bi izbegli to područje.

Više od 30 kompanija posluje na lokaciji „Hemparka“ u Leverkuzenu.

Kompanija „Bajer“ i „Lankses“ su 2019. godine prodale „Kurentu“, operatera tog parka, kompaniji „Mekveri infrastrakčer“ za sumu od 3,5 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.