U trendu

U Napulju, rat muralima

RIM – U Napulju je u toku “rat” muralima, velikim zidnim slikama na fasadama kuća, prava borba između vlasti i onih koji slave kriminalce-heroje, piše „Stampa”.

U čuvenim Španskim kvartovima grada, gde prevladavaju sirotinja i kriminal, preko noći, kako to obično biva, nacrtani su na zgradama gigantski murali posvećeni takozvanim bejbi-lopovima, dvojici maloletnika koji su ubijeni prošle godine od strane policije dok su pokušavali da opljačkaju druge ili samog policajca.

Lokalna vlast je naredila da se murali posvećeni kriminalcima unište, jer glorifikuju bezakonje, ali iako su u tome dobili podršku same ministarke za unutrašnje poslove Lučije Lamorgese, iz nekog razloga murali jos stoje.

Autori murala biće kažnjeni jer, po zvaničnoj optužbi ne radi se o umetnosti već je po sredi uništavanje javnog dobra.

Ali je u međuvremenu prekrečen mural posvećen novinaru Đankarlu Sijani koji je ubijen po nalogu kriminalne organizacije Kamora.

Njemu u spomen nacrtan je mural u unutrašnjem dvorištu lokalne škole, ali je izbrisan a da ni direktor škole ne zna ni kada ni po čijem nalogu.

Drugi list, “Riformista”, piše da su u Napulju murali postali sredstvo komunikacije ne samo u duelu između kriminalnih grupa i vlasti već se putem slika na vanjskim zidovima kuća i zgrada gotovo dnevno debatuje o raznim problemima ili pitanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.