U trendu

U Nemačkoj 150 odsto beskućnika više nego 2014. godine

Podaci koje je danas objavila nemačka Federalna radna grupa za pomoć beskućnicima (BAG) ukazuju na smanjenje ponude pristupačnog i socijalnog stanovanja što, zajedno sa odlukom vlade 2015. godine da dozvoli da skoro milion izbeglica udje u Nemačku, predstavlja uzroke eksponencijalnog rasta broja beskućnika.

Po federalnoj statistici za 2016. godinu, prenosi nemačka RTV „Dojče vele“, 440.000 od 860.000 beskućnika u Nemačkoj su izbeglice.

Generalni direktor BAG-a Tomas Špeht je naglasio da, „iako je imigracija dramatično pogoršala ukupnu situaciju, ona ni u kojem slučaju nije jedini uzrok nove nestašice stanova“ za siromašne.

Glavni razlog, rekao je on, je pogrešna vladina stambena politika.

Po zvaničnim podacima o beskućnicima, od ukupno 860.000, 440.000 su izbeglice. Od „domaćih beskućnika“ kojih je ukupno 420.000, njih 52.000 živi na ulicama što je porast od 33 odsto za samo dve godine. Smatra se da 130.000 beskućnika živi s partnerima ili decom. Izuzimajući izbeglice, 32.000 ili osam odsto beskućnika u Nemačkoj su deca i maloletnici.

Po direktoru BAG-a, Špehtu, broj socijalnih stambenih jedinica je širom Nemačke od 1990. godine opao za oko 60 odsto, na samo 1,2 miliona, jer su opštine, vlasti federalnih država i savezna vlada prodavale svoj stambeni prostor privatnim investitorima.

„Zbog te politike pristupačno stanovanje je za mnoge postalo nepristupačno“, rekao je Špeht.

Nedostatak stambenog prostora je doveo do oštrog povećanja cena iznajmljivanja, posebno malih, jednosobnih i dvosobnih u nekadašnjim socijalnim stambenim zgradama. Računa se da je u Nemačkoj 17 miliona „jednočlanih domaćinstava“, a prošle godine je na tržištu bilo samo 5,2 miliona jednosobnih i dvosobnih stanova.

Po objavljivanju najnovijih podataka o beskućnicima, upravna direktorka BAG-a Verena Roženke je pozvala saveznu vladu i opštinske vlasti da odgovornije vode stambenu politiku, uz maksimiranje cena najma pri izdavanju subvencionisanih stanova beskućnicima i uz „otkupljivanje raspoloživog stambenog fonda od privatnih vlasnika i preduzeća“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.