U trendu

U Splitu osvanuli plakati povodom 200 dana od smrti novinara Matijanića

ZAGREB – Povodom 200 dana od smrti hrvatskog novinara Vladimira Matijanića o kojoj Državno tužilaštvo još vodi istragu, Split je danas osvanuo oblepljen plakakatima.

„200 dana bez odgovora. Ko je ubio Vladimira Matijanića?! Zna se?!“, piše na plakatima, koji su polepljeni na splitskoj rivi, kod kipa Franje Tuđmana, na Cankarevoj poljani, Voćnom trgu i pred Županijskim odborom HDZ-a, piše zagrebački portal Index.

Matijanić, koji je bio novinar ovog portala, umro je u popodnevnim satima 5. avgusta prošle godine nakon što je danima tražio pomoć splitskih lekara, a hitna služba je odbila da ga hospitalizuje.

Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu i dalje radi na krivičnom predmetu koji se vodi protiv nepoznatih počinitelja zbog postojanja osnova sumnje na postojanje krivičnog dela nesavesnog lečenja.

Nakon što su tri meseca čekali posebno veštačenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu o okolnostima smrti Vladimira Matijanića, naručili su novo od istog fakulteta, a istraga je i dalje u toku. Do sada niko nije suspendovan niti je protiv nekog pokrenut disciplinski postupak.

Početkom februara je na zagrebačkom Markovom trgu održan protest pod nazivom „Oprostite što smetam, ne mogu disati“ u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND).

HND se zalaže za nezavisnu istragu okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša. Ministar je na protestu odgovorio ljutim saopštenjem u kojem je učesnike protesta optužio da „smrt kolege koriste za političke ciljeve“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar