U trendu

U Srpskoj izolovani britanski i južnoafrički soj virusa

BANJALUKA – U Republici Srpskoj detektovano je postojanje britanskog i južnoafričkog soja virusa, a posebno je zanimljivo da jedan uzorak bio pozitivan na oba soja.

Britanski i južnoafrički sojevi virusa korona izolovani su u Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske.

Testiranje je izvršeno na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja.

„S obzirom na činjenicu da je krajem februara primećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, i povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale virus korona, u našoj ustanovi odlučeno je da se sprovede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme“, saopšteno je iz UKC Srpske.

Prvi set uzoraka prikupljen je u prvih 15 dana marta, a od 93 uzorka 66,66 odsto ili dve trećine pokazano je prisustvo britanskkog i južnoafičkog soja virusa.

Naredna analiza obuhvatiće uzorke prikupljenje od 15. do 31. marta da bi se, kako navode, ispratila dinamika cirkulacije ovog soja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar