U trendu

U Turskoj danas predsednički izbori

U Turskoj su jutros otvorena prva biračka mesta na izborima za 13. predsednika republike i parlament.

Kako su javile agencije, u Istanbulu i Ankari formirani su dugi redovi pred otvaranje birališta u 8.00 po lokalnom vremenu, a glasanje traje do 17.00.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan suočava se danas sa najneizvesnijim izborima od dolaska na vlast, sa ujedinjenom opozicijom prvi put posle 20 godina u zemlji sa ekonomskom krizom.

Erdogan (69) je odlučan da ostane na čelu svoje zemlje od 85 miliona stanovnika još pet godina. On je Tursku promenio, ali je zemlja sada u ekonomskoj krizi.

Pored Erdogana, još tri kandidata ulaze u izbornu trku, ali se ocenjuje da je samo jedan pravi protivnik sadašnjem predsedniku, i to kandidat saveza šest opozicionih stranaka Kemal Kiličdaroglu (74).

„Kemal“, kako se predstavlja na plakatima, dobio je veliku podršku od prokurdske Demokratske partije naroda (HDP), treće političke snage u zemlji.

Kiličdaroglu bi u slučaju pobede postao 13. predsednik turske republike koja ove godine slavi 100 godina, i okončao bi dugu vladavinu Erdogana, rekordera po dugovečnosti na vlasti od kraja Otomanskog carstva.

Turska će birati između nastavka autokratske prakse vlasti i obećanja demokratskog zaokreta sa povratkom mirnijeg odnosa zemlje sa ostatku sveta, ocenila je agencija AFP, aludirajući na Erdogana i Kiličdaroglua koji se zalaže za sekularnost.

Na izbore izlazi 64 miliona birača, uključujući 3,4 miliona koji već glasaju u inostranstvu.

Ankete predviđaju tesne predsedničke izbore, a ukoliko niko od kandidata ne usvoji više od 50 odsto glasova, biće organizovan drugi krug 28. maja.

Pored neizvesnog rezultata, postoji još jedna nepoznanica, a to je uticaj jakog zemljotresa 6. februara, u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi.

Preživeli, koji su osudili sporost reakcije vlasti i slanje spasilačkih službi, sada žive po raznim delovima zemlje, a mnogi žive u kućama kontejnerima.

Takva situacija izaziva zabrinutost oko regularnosti izbornih operacija i „stanja demokratije“ u Turskoj, upozorio je Savet Evrope, koji će poslati 350 posmatrača, pored onih koje su stranke imenovale u 50.000 biračkih mesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.