U trendu

Udruženja RS traže ostavku poslanice SDA u NSRS

BANJALUKA – Izjava poslanice Begije Smajić iz bošnjačke Stranke demokratske akcije, da je Vojska Republike Srpske „osuđena za genocid“, izazvala je brojna reagovanja udruženja i organizacija u Srpskoj, koji traže da zbog ove uvrede ona podnese ostavku ili da joj NSRS oduzme imunitet i protiv nje podnese krivičnu prijava.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić pozvao je Smajićevu da podnese ostavku bog uvrede srpskog naroda i VRS.

„Narodni poslanik Begija Smajić treba da podnese ostavku jer je uvredila srpski narod i porodice srpskih žrtava izjavom u kojoj je Vojsku Republike Srpske nazvala ‘genocidnom'“, rekao je Lazić u izjavi za Srnu. Smajićeva, smatra Lazić, treba da podnese ostavku jer je ovom izjavom uvredila i Narodnu skupštinu Republike Srpske, čiji je poslanik.

Lazić je istakao da bi Smajićeva trebalo da zna da su pripadnici takozvane Armije BiH i mudžahedini počinili stravične zločine nad srpskim civilima i vojnicima za koje još niko nije odgovarao, te da i pored ove činjenice niko iz Republike Srpske tzv. „Armiju BiH“ nije nazivao genocidnom.

Udruženje Čast otadžbine saopštilo je da je tvrdnja Smajićeve sramotna.

„To nije proizvod njenog skromnog intelekta već odraz njenog podaničkog karaktera“, poručili su iz ovog udruženja., saopštio je danas Odbor osnivača Udruženja Čast otadžbine.

Ističu da se Smajićeva, koja je „vaspitana kao Bakirov pratilac, pridružila opštim napadima na sve što je srpsko“, jer to, kako ističu, „traži njihov program i njihovi mentori“.
Treba joj, kažu, uskratiti platu od „genocidne Republike”.

Organizacija starešina Vojske Republike Srpske traži od republičkih institucija utvrđivanje odgovornosti Smajićeve, koja u NSRS zastupa koaliciju Zajedno za BiH.

U saopštenju Organizacije starešina navodi se da izjava Smajićeve, koja je i član Odbora Narodne skupštine za zaštitu prava izbeglica, raseljenih lica i povratnika, pokazuje i dokazuje postojanje jedinstvene platforme bošnjačkog političkog korpusa u BiH, koji vode politiku unitarizacije i marginalizovanje prava i interesa druga dva naroda, a posebno srpskog naroda u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar