U trendu

UKR ispunjava uslove EU, izabran novi tužilac za korupciju

KIJEV – Iskusni istražitelj Aleksandar Klimenko postavljen je danas za novog tužioca Specijalizovanog tužilaštva za borbu protiv korupcije Ukrajine.

Ukrajina pokušava da ispuni zahtev Brisela da smanji stepen korupcije, što je jedan od ključnih uslova za prijem u Evropsku uniju, navodi Rojters.

Predsednik Volodimir Zelenski je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram kazao da je prva važna odluka generalnog državnog tužioca Andrija Kostina, koji je juče postavljen na funkciju, bila da potpiše Klimenkovo imenovanje.

„Borba protiv korupcije je prioritet za našu državu, jer od njenog uspeha zavisi koliko ćemo biti privlačni za investitore i da li ćemo imati slobodu poslovanja“, napisao je na Telegramu Andrij Jermak, šef predsedničke kancelarije Zelenskog, prenosi Rojters.

Klimenko je imenovan nakon dugog procesa selekcije posle ostavke njegovog prethodnika pre skoro dve godine.

„Ukrajina ispunjava jednu od preporuka koje su pratile njen status kandidata za EU. Dugačak proces selekcije je završen, iz njega se mogu naučiti lekcije. Želim gospodinu Klimenku snagu i hrabrost“, napisao je na Tviteru Mati Masikas, ambasador EU u Ukrajini, prenosi Rojters.

Klimenkovo imenovanje pozdravile su i SAD.

„Njegova kancelarija igra ključnu ulogu u ukrajinskom sistemu za borbu protiv korupcije i ključni je element odbrane Ukrajine od uticaja i agresije Rusije“, napisala je na Tviteru Bridžit Brink, američka ambasadorka u Ukrajini, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.