U trendu

UN: Nasilje u Mjanmaru se pogoršava

BANGKOK – Specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Mjanmar Kristin Å raner Bergner rekla je u Savetu bezbednosti da se u odsustvu zajedničkog međunarodnog odgovora na puč u zemlji nasilje pogorÅ¡ava i postoji rizik da to paraliÅ¡e drÅŸavu, Å¡to su potvrdile i diplomate koje su prisustvovale privatnom sastanku.

Šraner Burgener je o tome u petak izvestila 15-člano veće sa Tajlanda, gde se sastala sa regionalnim liderima. Ona se i dalje nada da će otputovati u Mjanmar gde je 1. februara vojnim pučem svrgnuta izabrana vlada koju je predvodila Aung San Su Ći, ali vojska tek treba da odobri posetu, navodi Rojters.

„DrÅŸavna administracija mogla bi da stane dok se prodemokratski pokret nastavlja, uprkos kontinuiranoj upotrebi prekomerne sile, proizvoljnim hapÅ¡enjima i mučenjima u okviru represivnih mera vojske“, rekla je izaslanica, a prenele diplomate.

Ona je takođe ukazala na to da postoje zabrinjavajući izveÅ¡taji da su civile, uglavnom studente iz urbanih područja, obučavali pripadnici etničkih oruÅŸanih jedinica kako da koriste oruÅŸje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.