U trendu

Unutarstranački sastanci pred razgovore o novoj vladi

BERLIN – Nemačke parlamentarne stranke u okviru svojih tela održavaju prve sastanke, dok njihova rukovodstva najavljuju započinjanje procesa sastavljanja nove vlade, posle izbora na kojoj je partija CDU,odlazeće kancelarke Angele Merkel ostvarila najgori rezultat do sada.

Pobednici na parlamentarnim izborima u nedelju, socijaldemokrate levog centra Olafa Šolca, izrazili su nadu u brz početak pregovora i mogućnost da formiraju koalicionu vladu, prenosi AP.

Pošto „velika koalicija“ Socijaldemokrata i drugoplasiranih Demohrišćana nije verovatna, sve upućuje na zaključak da Liberali (FDP) i Zeleni drže ključeve parlamentarne većine potrebne za podršku novoj vladi.

Lideri ovih stranaka planiraju da se sastanu tokom nedelje kako bi usaglasili stavove pred razgovore sa dve najveće partije o formiranju nove vlade.

Pobednik na nedavnim parlamentarnim izborima u Nemačkoj Olaf Šolc uveren je da je moguće da njegova SDP formira koalicionu vladu i potvrdio je da s optimizmom očekuje prve razgovore sa Zelenima i FDP sa kojima deli, kako je naveo „zajedničku ideju o napretku“.

Lider CDU Armin Lašet istakao je nakon sednice Glavnog odbora stranke, da nijedna partija, uključujući i njegovu, na proteklim parlamentarnim izborima nije dobila jasan mandat za formiranje vlade.

Lašet je izrazio želju CDU da vodi razgovore sa Zelenima i FDP, sa ciljem ispitivanja želje za formiranjem zajedničke vlade.

Formiranje vlade u Nemačkoj može da potraje nedeljam ili mesecima, a očekuje se da će novi Bundestag, donji dom parlamenta sa 735 članova, održati svoju prvu sednicu sledećeg meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.