U trendu

Uspešna misija filipinske mornarice na atolu Sekond Tomas

MANILA – Brodovi filipinske ratne mornarice uspešno su danas završili misiju snabdevanja svoje isturene vojne ispostaje koja čuva atol Sekond Tomas u Južnom kineskom moru, rekao je ministar odbrane Filipina, dan nakon što je predsednik te zemlje na međunarodnom samitu kritikovao Kinu koja blokira to područje.

Dva filipinska vojna plovila su nesmetano doplovila do olupine filipinskog vojnog broda Sijera Madre, koji je pre više decenija namerno zadržan kod atola Sekond Tomas, saopšteno je iz kabineta ministra odbrane Filipina Delfina Lorenzana, prenosi Rojters.

Mali kineski patrolni čamac sa tri člana posade poslat je sa broda kineske obalske straže sa zadatkom da se nadzire istovar filipinskog osoblja i tereta, rekao je filipinski ministar.

Filipini i Sjedinjene Američke Države osudili su prošle nedelje kinesku obalsku stražu jer je osujetila prethodnu filipinsku misiju i upotrebila vodene topove protiv čamaca za snabdevanje.

„Informisao sam kineskom ambasadoru da intervenciju kineske obalske straže smatramo činom zastrašivanja i uznemiravanja“, izjavio je ministar Lorencana.

Područje atola Sekond Tomas nalazi se unutar 200 milja ekskluzivne ekonomske zone Filipina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.