U trendu

Vajting umesto Smita kao v. d. specijalnog tuzioca u Hagu

HAG – Funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Hagu za zločine na Kosovu i Metohiji preuzima Aleks Vajting koji će zameniti Džeka Smita, imenovanog za posebnog tužioca u istragama protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Mandat Vajtinga na mestu vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca trajaće dok se ne imenuje novi specijalizovani tužilac, navodi se u saopštenju Specijalizovanog tužilaštva (ST) i dodaje da će Vajting imati potpuno ista ovlašćenja kao i specijalizovani tužilac i ni u kom pogledu neće biti prekida u radu ST.

Od 2002. do 2007. godine Vajting je radio u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), gde je bio glavni tužilac u postupku protiv Fatmira Ljimaja, Isaka Musljiua i Haradina Balje, te glavni tužilac u postupcima protiv Milana Martića i Dragomira Miloševića.

Vajting (58) je tužilac francuske i američke nacionalnosti s dugogodišnjim iskustvom kako u nacionalnim tako i u međunarodnim krivičnim postupcima. Radi u ST od juna 2019. godine, najpre kao voditelj istraga, a od avgusta 2020. godine kao zamenik specijalizovanog tužioca.
Vajting je došao u ST s Pravnog fakulteta Univerziteta Harvard, gde je bio profesor prakse od 2013. godine.

Od 2010. do 2013. godine Vajting je radio u tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda (MKS), prvo kao koordinator istraga, a zatim kao koordinator krivičnih postupaka, nadgledajući sve krivične postupke.

Pre nego što se pridružio MKSJ-u, Vajting je bio savezni tužilac SAD-a, prvo u Krivičnom odseku Odeljenja za građanska prava u Vašingtonu, a zatim u Tužilaštvu SAD-a u Bostonu, gde se bavio slučajevima organizovanog kriminala i korupcije.

Vajting je diplomirao na Koledžu Jejl i na Pravnom fakultetu Jejl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar