Veliki problemi, a malo vremena za novog brazilskog predsednika

Novi brazilski predsednik Mišel Temer ima „neuobičajno“ malo vremena da se izbori sa nizom problema u toj zemlji, koji su doveli do smene donedavne predsednice Dilme Rusef, počevši od unapređenja stanja jedne od najvećih svetskih ekonomija, ocenjuje AFP.

Foto: Beta

Foto: Beta

Kako navodi francuska agencija, smena Rusefove sa mesta predsednice Brazila bila je „trijumf“ za njenog nekadašnjeg zamenika, ali on sada ima samo dve godine i četiri meseca do kraja 2018. godine, koliko je ostalo od njenog drugog mandata, da se izbori s „neubičajnom, čak obeshrabrujućom, listom zadataka“.

Brazil je u najvećoj recesiji od tridesetih godina prošlog veka, te je Temerova najveća nada da može da preokrene ekonomiju, navodi francuska agencija.

Nezaposlenost u Brazilu je, kako podseća, porasla na 11.6 odsto od maja do jula, dok se beleži smanjenje BDP-a od 0,6 odsto u drugom kvartalu.

Nakon polaganja zakletve u sredu, Temer je obećao da će „povratitu snagu“ brazilske ekonomije i vratiti zemlju „na pravi put“.

Brazilski Senat smenio je u sredu sa položaja levičarsku predsednicu Rusef zbog kršenja budžetskih zakona, čime je okončana procedura opoziva koja je polarizovala ovu latinoameričku zemlju i paralisala njenu politiku u proteklih devet meseci.

Temer, bivši zamenik Rusefove, par sati posle njene smene je položio zakletvu a potom održao i prvi sastanak kabineta.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar