U trendu

Vereščuk pozvala Ruse da ne usvajaju decu „ukradenu“ iz Ukrajine

KIJEV – Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk pozvala je Ruse da ne usvajaju decu za koju je rekla da su „ukradena” u Ukrajini tokom rata i deportovana u Rusiju.

Vereščuk je na svom Telegram kanalu navela da su siročad „ukradena u Ukrajini“ i da su navodno data na usvajanje u Rusiji.

Dodala je da „snažno preporučuje ruskim građanima da ne usvajaju ukrjainsku siročad „koja su nezakonito odvedena iz privremeno okupirane teritorije Ukrajine“, prenosi Rojters.

„Još jednom podsećam sve ruske takozvane ‘usvojitelje’ i ‘staratelja’: pre ili kasnije ćete morati da odgovarate“, napisala je Vereščuk, koja je zadužena za socijalna pitanja.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva za integraciju okupiranih teritorija, 19.514 ukrajinske dece trenutno se vodi kao nezakonito deportovano.

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je sredinom marta nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ombudsmana Rusije za prava dece Marije Lvove Belove, optuživši ih za navodnu nezakonitu deportacijeu dece iz Ukrajine u Rusiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar