U trendu

Vlada: Britanija model drugim državama s većinskim belim stan

LONDON – Britanija treba da bude uzeta kao „model za druge države sa većinsko belim stanovništvom“, ali treba još mnogo toga da učini, navodi se u danas objavljenom izveštaju o nejednakosti rasa.

Takav zaključak je, međutim, izazvao bes kritičara koji su ga okarakterisali kao „zataškivanje“ rasnih problema, prenosi agencija Rojters.

Izradu izveštaja britanske Komisije za rase i etničke razlike naložila je vlada premijera Borisa DŽonsona, nakon velikih protesta pokreta „Black Lives Matter“ (Životi crnaca vrede) prošlog leta zbog smrti Afroamerikanca DŽordža Flojda u policijskom pritvoru u SAD.

Predsedavajući Komisije Toni Suel je rekao da prepreke i razlike postoje, ali da je „ironično vrlo malo njih povezano sa rasizmom“.

Lider opozicionih laburista Kir Starmer je rekao da je razočaran izveštajem, dok su aktivisti pokreta BLM nazvali izveštaj „zataškivanjem“ duboko ukorenjenih rasnih problema, upitavši zašto je devet puta verovatnije da policija zaustavi i pretraži jednog crnca nego belca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.