U trendu

Vrtić u Insbruku zvanično nazvan po Dijani Budisavljević

INSBRUK, 26. FEBRUARA (TANJUG) – Jedan vrtić u glavnom gradu austrijske pokrajine Tirol, Insbruk, od ove nedelje i zvanično nosi ime Dijane Budisavljević, heroine koja je spasila više od 10.000 dece iz ustaških logora NDH tokom Drugog svetskog rata.

Time je zvanično odata počast ženi koja je spasila na hiljade, pre svega, srpskih mališana od sigurne smrti u ustaškim logorima.

Inicijativa da vrtić ponese ime Dijane Budisavljević potekla je od organizacije mladih ljudi srpskog porekla – Srpska pravoslavna omladina Insbruk ”Spoji” iz Insbruka, uz podršku Ambasade Srbije, Generalnog konzulata u Salcburgu i Sprske pravoslavne crkve u Austriji.

Skoro desetogodišnja borba na ovaj način dobila je epilog i ime Dijane Budisavljević sačuvano je od zaborava u ovom austrijskom gradu.

Odluku gradskih vlasti, od kraja prošle godine, da gradski vrtić u ulici Burghard Brajtner preimenuju u „Gradski dečiji vrtić Rajhenau istok – Diana Budisavljević”,“Spoji” je tada pozdravila, a u pismu Senatu i Odboru za kulturu grada istakla da da je to veoma važno za kulturu sećanja,te da je potrebna i određena doza hrabrosti da se jedan vrtić, koji je do sada bio imenovan po nacističkom lekaru Burghardu Brajtneru, preimenuje po imenu Austrijanke iz Insbruka, zahvaljujući kojoj je iz ustaških logora spaseno više od 10.000 srpske dece.

Ova organizacija međutim napominje da je ostavljeno ime ulice u kojoj se nalazi vrtić, po Burghardu Brajtneru, uz sve potrebne oznake koje ukazuju na njegovu nacističku prošlost i dela protiv čovečnosti, što je po njihovoj oceni, uspešno sučeljavanje sa istorijom Drugog svetskog rata i priprema put za uspešnu kulturu sećanja.

Ipak, “Spoji” izražava žaljenje što u tekstu o imenovanju dečijeg vrtića, koji je objavljen u zvaničnom glasilu grada Inzbruka „Insbruk informiše“, nijednom rečju ne spominje da se radi o spasavanju desetine hiljada pretežno srpske dece, koju je Dijana spasila.

Inače, Senat austrijskog grada Insbruk je krajem novembra prošle godine jednoglasno odlučio da na spomen ploči, koja se postavlja na rodnoj kući Dijane Budisavljević, stoji da je „spasavala uglavnom srpsku decu iz logora NDH“.

Dijana Budisavljević, poreklom Austrijanka, bila je udata za Srbina, lekara Julijana Budisavljevića, Srbina iz Hrvatske, a uz pomoć još nekih pojedinaca koji su joj pružali podršku, spasila više hiljade pretežno srpske dece iz koncentracionih logora u NDH.

Da se radi o jednoj od najvažnijih ličnosti glavnog grada pokrajine Tirol potvrđuju i istoričari, među kojima i Horst Šrajber, stručnjak za kulturu sećanja, koji je ranije rekao da će njena hrabra dela biti uvažena kroz ploču na zgradi u kojoj je provela detinjstvo u ulici Marije Terezije, na „Obekser Hausu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar