U trendu

Zabranom ulaska u BiH prekršeno više zakonskih propisa

BANJALUKA – Profesor Miloš Ković, kome je nedavno zabranjen ulazak u BiH, jer navodno predstavlja pretnju po bezbednost ove države, izjavio je danas da je njegov advokat već utvrdio da je ovom zabranom prekršeno više zakonskih propisa.

On je najavio pravnu borbu i uveren je, ističe, da će pobediti.

Granična policija BiH zabranila je 12. marta ulazak u ovu zemlju profesoru Koviću uz obrazloženje da „predstavlja pretnju po bezbednost BiH“.

Njemu je ulazak u BiH zabranjen po odluči Obaveštajno-bezbjednosne agencije BiH.

Profesor Ković se juče putem video linka obratio studentima širom Republike Srpske.

Danas je za Jutarnji program RTRS rekao da je očigledno da je dobrodošao u Republiku Srpsku i upitao otkud pravo nekom u Federaciji BiH da mu zabrani ulazak u zemlju njegovih predaka.

„Očigledno sam dobrodošao u 49 odsto zemlje i otkud nekom pravo da mi zabrani ulazak u moju zemlju, jer je ovo zemlja mojih predaka. Ko im daje pravo da sprečavaju slobodu govora i mišljenja“, upitao je Ković.

Naveo je da iza ove zabrane stoji namera gušenja slobode govora i misli.

„Očigledno da je neko u Sarajevu zaključio da je vreme da urade ono na šta su se dugo spremali, ali nisu računali na to da ne mogu da zaustave slobodu i kretanje ideja, misli i knjiga“, rekao je.

Nekima, dodao je, očito smeta srpsko shvatanje slobode, oslobođenja i ujedinjenja.

„Za Srbe je sloboda nezavisnot, pravo da sami donosimo svoje odluke. Srbi ne trpe tutore i zato smo u stalnom sukobu sa okupatorima. Ne ponašaju se svi narodi tako. Neki su slobodu pronašlu u podanštvu… U našem susedstvu konkretno, neki su slobodu našli u služenju okupatorima“, naveo je profesor Ković.

Poručio da je dužnost svakog istoričara da sledi istinu i govori slobodno.

„Na nama je da budemo slobodni, da se držimo zaveta predaka i brinemo kakvi ćemo biti u očima naše dece“, kazao je Ković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.