Zaključci o Zapadnom Balkanu ponovo blokirani?

BRISEL – Usvajanje zaključaka Saveta EU o proširenju i Zapadnom Balkanu ponovo je dovedeno u pitanje od strane dve zemlje članice koje insitiraju na izbacivanju odrednica o bilateralnoj saradnji Bugarske i Severne Makedonije iz nacrta teksta, saznaje Tanjug u Briselu.

Iako su se ambasadori svih zemlja članica EU na jučerašnjem sastanku usaglasili oko nacrta zaključaka, u koje je ubačen deo koji se odnosi na rešavanje odnosa između Bugarske i Severne Makedonije, problemi su se ponovo pojavili danas na Savetu EU, koji je trebalo da usvoji zaključke.

Dodatno iznenađenje u celom procesu predstavlja i činjenica da su umesto najavljene pisane procedure zaključci o proširenju stavljeni na dnevi red Saveta EU ministra za zaštitu životne sredine.

Zaklujčci Saveta EU do sada su bili blokirani od strane Bugarske koja je prvenstveno stavila veto na pregovarački okvir za Severnu Makedoniju.

U odobrenom nacrtu zaključaka nalazi se deo koji se odnosi na ”implementaciju sporazuma” o dobrousedskim odnosima i saradnji postignutom između Severne Makedonije i Bugarske i poziva na ”zaustavljanje tvrdnji koje su bazirane na pogrešnom tumačenju istorije”.

Diplomatski izvori u Briselu za Tanjug navode da je sada problem oko toga što dve zemlje članice ne pristaju da se konkretna bilateralna pitanja mešaju sa zaključcima o politici proširenja.

Dosadašnji stav EU je bio da se pre ulaska u članstvo EU moraju rešiti sva bilateralna pitanja zemalja kandidata, ali i da se taj proces treba rešavati odvojeno od pristupnog procesa.

Dok se koplja lome oko usvajanja zaključaka o „paketu proširenja“ već je poznato da pregovarački okoviri iz Severnu Makedoniju i Albaniju ostaju blokirani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.