U trendu

Zapadne ambasade: Odluke NSRS dodatni korak eskalacije

SARAJEVO – Ambasade SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske i Delegacije EU u BiH oglasile su se povodom sednice Narodne skupštine RS i poručile da zaključci sa sednice predstavljaju dodatni korak eskalacije.

U zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu američke ambasade u BiH, ambasade su naglasile da vlast u RS mora biti svesna da nastavak kretanja slepom ulicom preti stabilnosti zemlje.

„Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svesni da nastavak kretanja ovom slepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, preti stabilnosti zemlje i celog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU. Povećane napetosti i blokiranje funkcionalnosti institucija će ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju građanima, odvratiti investicije i odvući fokus od borbe protiv korupcije“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ambasadori su naveli da lideri u RS-u odmah moraju prestati sa zapaljivom retorikom i vratiti se u državne institucije.

„Političari u RS i oni u FBiH imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rešenje. Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno poverenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podela, te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gde se takođe može razgovarati o pitanjima po kojima ne postoji dogovor. Fokus sada treba da bude na postizanju napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju ambasada zapadnih zemalja.

Na današnjoj sednici NSRS razmatrane su četiri informacije, nakon čega su usvojeni zaključci u vezi s pravosudnim institucijama, odbranom i sigurnosti te indirektnim porezima.

Opozicija nije prisustvovala glasanju. Glasala su 52 poslanika, od čega je 49 njih iz vladajuće koalicije u RS podržalo zaključke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.