U trendu

Završena restauracija Hristovog groba u Jerusalimu

Hrišćanske vlasti završile su danas restauraciju Hristovog groba u baziliki Svetog groba u Jerusalimu, sagradjenoj na mestu raspeća, sahrane i vaskrsenja Isusa Hrista.

Grčki tim za restauraciju, sačinjen od arheologa i drugih eksperata, uspeÅ¡no je okončao radove na restauraciji Edikula – Å¡to je reč izvedena iz latinskog termina „aedecule“, Å¡to znači „mala kuća“.

Uklonjena je ruÅŸna gvozdena konstrukcija koju su britanske vlasti napravile 1947. godine kao potporu za zidove. Očišćena je čadj koja se nakupila na zidovima kamene fasade poÅ¡to su hodočasnici na tom mestu decenijama palili sveće. ViÅ¡e nema straha za stabilnost starog hrama koji je poslednji put obnovljen pre viÅ¡e od 200 godina.

Svetski fond za zaštitu spomenika, koji je prikupio četiri miliona dolara za obnovu, saopštio je da je intervencija bila neophodna jer je postojala opasnost od kolapsa.

Konstrukcija od mermera i krečnjaka stoji u Hramu Hristovog Vaskrsenja iz 12. veka, a koja stoji na ostacima iz 4. veka.

Bila je potrebna hitna obnova grobnice koja je godinama bila izloşena faktorima şivotne sredine, kao što su voda, vlaga i dim. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.