U trendu

Zeman: Izjave Erdogana pokazuju da Turskoj nije mesto u Evropi

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan svojim poslednjim izjavama o nacistima u Evropskoj uniji potvrdjuje da Tuskoj nema mesta u Evropi.

Zeman je ocenio da Erdogan, kada izgubi jedini adut – tri miliona izbeglica i otvaranje njhove „balkanske rute“, više neće moći da ucenjuje Evropu.

„Nedavno sam video karikaturu na kojoj je cela Evropa bila prekrivena natpisom ‘Ovde su nacisti’. Po sadržaju je to besmislica, ali karikatura pokazuje Erdoganov pristup. Mislim da je takav način komunikacije nesrećan, da potvrdjuje samo istinitost mog dugoročnog stava da Turskoj nije mesto u EU“, kazao je Zeman na konferenciji za novinare u Prostejovu, na kraju posete jugoistoku Češke.

Predsednik je upozorio da Erdogan ima jedan jedini adut u ruci kojim ucenjuje EU.

„Moje mišljenje, možda cinično, jeste da Erdogan ima jednu jedinu kartu s kojom može da igra sa EU, a ta karta se zove tri miliona migranata i otvaranje ‘balkanske rute’ uz sve posledice koje bi to donelo. Ali kada tu kartu baci, neće više imati čime da igra. Neće moći da ucenjuje EU ni finansijskim zahtevima ni ukidanjem viza“, rekao je Zeman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar