U trendu

Zvanični Kijev osudio Berluskonijeve izjave da „ne bi razgovarao sa Zelenskim“

KIJEV – Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko saopštio je danas da bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni svojim izjavama pokšava „da poljubi Putinove ruke koje su do lakata oblivene krvlju“.

On je u reagovanju na Berluskonijeve izjave kako ne bi razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim dok „se razara njegova zemlja i ginu vojnici i civili“, naveo da Berluskoni pokušava da pokaže lojalnost „ruskom diktatoru“.

„Italijanski političar treba da shvati da širenjem ruske propagande podstiče Rusiju da nastavi sa zločinima protiv Ukrajine, te stoga snosi političku i moralnu odgovornost“, napisao je Nikolenko u objavi na Tviteru, u kojoj je takođe objavio fotografiju it 2010. na kojoj Berluskoni ljubi ruku bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Nikolenko je pozdravio izjavu aktuelne italijanske premijerke Đorđe Meloni da „čvrsto“ podržava vladu u Kijevu.

Berluskoni je ranije izjavio da ne bi tražio da se sastane sa Zelenskim da je i danas premijer Italije, jer ukrajinskog predsednika smatra krivcem za rat sa Rusijom.

Berluskoni je naveo da „sve što Zelenski treba da uradi da spreči rat u Ukrajini“ jeste da prestane da napada teritoriju koju drže separatisti koje podržava Rusija na istoku Ukrajine, i ocenio ponašanje Zelenskog kao „veoma, veoma negativno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.