U trendu

Tel Aviv: Hiljade Izraelaca protestovalo, traže povratak talaca iz Gaze

Nekoliko hiljada Izraelaca okupilo se večeras u Tel Avivu tražeći hitnu akciju vlade da obezbedi oslobađanje talaca u Gazi, nakon što je vojska pronašla tela tri osobe koje je kidnapovao palestinski pokret Hamas 7. oktobra.

Demonstranti su minutom ćutanja na trgu u Tel Avivu odali počast preminulim taocima, prenela je agencija Frans pres.

Izraelska vojska saopštila je u petak da su njene snage pronašle beživotna tela tri taoca, tokom operacije u Džabaliji, u severnom delu Pojasa Gaze.

U Tel Avivu je održan još jedan skup na kojem su okupljeni pozvali na vanredne parlamentarne izbore i ostavku premijera Benjamina Netanjahua.

Rat u Pojasu Gaze počeo je 7. oktobra posle napada komandosa Hamasa, što je dovelo do smrti više od 1.170 ljudi, većinom civila.

Tog dana, 252 osobe su odvedene kao taoci na palestinsku teritoriju.

Posle primirja u novembru, koje je omogućilo oslobađanje stotinak njih, u Gazi se i dalje nalazi 121 talac, od kojih se za 37 veruje da su mrtvih, prema navodima izraelske vojske.

Kao odgovor, izraelska vojska je pokrenula razornu ofanzivu na palestinsku teritoriju, u kojoj je poginulo najmanje 35.903 osoba, uglavnom civila, prema podacima Hamasa koji kontroliše tu teritoriju.

SAD, Evropska unija i Izrael smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.