U trendu

Teolog Branko Sekulić: Promovisanje ustaštva i četništva vodi Hrvatsku i Srbiju direktno u propast

Teolog i predsednik Instituta za teologiju i politiku iz Hrvatske Branko Sekulić izjavio je da je u Hrvatskoj i u Srbiji na delu „etnoreligijanizam“, koji predstavlja veoma opasan spoj vere i nacije i „vulgarizaciju“ verskih institucija.

„Reč je o ideološkoj uzurpaciji religijskih struktura na etnonacionalističkoj osnovi, i to voljom religijskih struktura, koje su samim tim izgubile svoj verski sadržaj i deformisale se, jer za njih etnonacionalna mitologija ima veću težinu od samih svetih spisa“, rekao je Sekulić.

On je to rekao u okviru predavanja „Ka balkanskoj teologiji političkog oslobođenja“, koje je održano u okviru Prve akademije za teologiju i politiku u Šibeniku.

Sekulić je rekao da između Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj ne postoji nikakva ekumenska komunikacija, već je ona postala kolateralna žrtva političke problematike koja se odvija na pitanjima Jasenovca, Blajburga, kardinala Alojzija Stepinca i episkopa Nikolaja Velimirovića.

Ocenio je da se te crkvene institucije primarno bave političkim, dok gotovo u potpunosti zanemaruju verska pitanja.

„U tim crkvama je prisutno institucionalno nasilje i svi koji nisu na zvaničnoj crkvenoj liniji i dominantnom nacionalističkom diskursu, biće marginalizovani unutar crkve“, kazao je Sekulić.

Prema njegovim rečima, na političkom nivou na delu je „etnototalitarizam“, koji se se ogleda kroz teritorijalne aspiracije Srbije i Hrvatske prema podeli susedne Bosne i Hercegovine.

„Tu ideju crkve u dve zemlje i podržavaju, kao što su crkvene vođe podržavale i politiku etničkog čišćenja i genocida tokom devedesetih godina 20. veka“, naveo je Sekulić.

On je ocenio da je danas na delu „sakralizacija“ etnonacionalističke ideologije pa se tako ljudi više ne razdvajaju samo po etnonacionalističkom ključu na „izdajnike“ i „odane“, već i po religijskom ključu, na „pravoverne“ i „otpadnike“.

„Krajnji iskaz ovih formi je u hrvatskom slučaju ustaštvo, a u srpskom četništvo, koji se proglašavaju svetima. To je suštinski proces samouništenja nacije, kada ona nema više nikakvih ideja o budućnosti i sve što se nudi je prekopavanje prošlosti, koja zapravo te nacije vodi direktno u grob“, ocenio je Branko Sekulić.

Prema njegovim rečima, ideje etnoreligijanstva i etnonacionalizma su „veoma zavodljive“ ali su suštinski „eutanizirajuće“ poput opijuma.

„Zato se i okreću etnonacionalnim mitovima i generisanju izmišljenog sveta, što je u principu njihova opijumska terapija“, kazao je Sekulić.

Dodao je da iz toga, između ostalog, potom proističe i potreba da crkve slave ratne zločince, jer su oni „ubice za našu stvar“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar