U trendu

Timofejev za Betu: NIN će biti kritičan i prema vlastima i prema opoziciji

Novinar Aleksandar Timofejev, koji je danas imenovan za glavnog i odgovornog urednika NIN-a, izjavio je da će taj nedeljnik sačuvati tradiciju i nezavisnu uređivačku politiku.

Timofejev je agenciji Beta kazao da će NIN zadržati kritičnost prema vlastima.

„Nikada se nisam zalagao za opoziciono novinarstvo, jer ne možeš istovremeno da budeš novinar i akter političke scene. NIN će sigurno biti nezavisan nedeljnik, bićemo kritični i prema vlastima i prema opoziciji“, rekao je on.

Upitan da li je u njegovom izboru za glavnog urednika imala upliva politika, Timofejev je kazao da je o novom angažmanu razgovarao samo s vlasnicom NIN-a Jelenom Drakulić.

„Ni s kim drugim, osim s Jelenom Drakulić nisam razgovarao o dolasku u NIN. Već dugo sam novinar i siguran sam da niko iz politike nije učestvovao u mom izboru za glavnog urednika“, rekao je.

Na pitanje šta ga je motivisalo da se odluči na saradnju s Drakulićkom, obzirom da je ona u proteklih deset godina raskinula saradnju s velikim brojem kvalitetnih novinara i urednika kompanije Ringier Aksel Springer, Timofejev je kazao da nije upoznat s događanjima u toj kompaniji.

„Mi smo se zvanično upoznali pre neki dan, kada me je ona pozvala. Nisam imao razloga da ne poverujem u njene planove i ideje vezane za NIN. Za mene je veliki izazov biti glavni urednik NIN-a jer sam veći deo karijere proveo u elektronskim medijima“, kazao je on, ne želeći da saopšti detalje koji se tiču novih planova vlasnice NIN-a.

Na pitanje koliko će biti samostalan u izboru saradnika, Timofejev je rekao da će on izabrati urednički i novinarski tim.

„Saslušaću svačije mišljenje i predloge, ali konačnu odluku o uredničkom i novinarskom timu doneću sam“, naglasio je novi glavni urednik NIN-a.

Aleksandar Timofejev (59) je bivši novinar i urednik B92, direktor Studija B i jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Od 2015. godine Timofejev je menadžer Sektora integrisanih komunikacija na RTV Vojvodina.

Pre deset dana većina novinara NIN-a na čelu s glavnim urednikom Milanom Ćulibrkom dali su otkaz, pošto se, kako su saopštili, ne slažu s promenom koncepcije koju je najavila vlasnica Jelena Drakulić Petrović.

„Nova vlasnica Jelena Drakulić Petrović najavila je promenu koncepcije nedeljnika NIN, ali nas nije uverila da ćemo svoj posao moći i dalje da radimo kako smo dosad činili – beskompromisno i rukovodeći se isključivo imperativima profesionalnog novinarstva“, navedeno je u saopštenju.

Kompanija Ringier Srbija je krajem avgusta prošle godine celokupni vlasnički udeo u NIN-u prenela na generalnu direktorku Jelenu Drakulić. Obe strane su se međusobno dogovorile da ne otkrivaju detalje prenosa vlasničkog udela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar