U trendu

Troje naučnika dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2023.

 Troje naučnika ovogodišnjici su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku koji su čovečanstvu dali nove alate za istraživanje sveta elektrona unutar atoma i molekula, objavljeno je danas u Stokholmu.

Pjer Agostini (Pierre) sa Univerziteta Ohajo Stejt u SAD-u, Ferenc Kraus (Krausz) sa Plank Instituta za Kvantnu optiku i Univerziteta Ludvig Maksimilijan iz Minhena u Nemačkoj, i An L’Uilije (Anne L’Huillier) sa univerziteta Lund u Švedskoj dobitnici su nagrade za fiziku za 2023.  

Hans Legren, generalni sekretar Švedske kraljevske akademije za nauku, objavio je danas imena dobitnika nagrade u Stokholmu.

Uz Nobelovo priznanje ide i novčani deo od 11 miliona švedskih kruna (milion dolara) koje se uzima iz ostavštine švedskog pronalazača Alfreda Nobela koji je umro 1896. godine. 

Prošle godine troje naučnika zajedno su dobili nagradu za fiziku jer su dokazali da sitne čestice mogu da zadrže vezu jedna s drugom čak i kada su odvojene. 

Francuz Alen Aspe, (Alain Aspect), Amerikanac Džon Klauzer (John Clauser) i Austrijanac Anton Cajlinger (Zeilinger) dobitnici su prošlogodišnje nagrade za fiziku za istraživanja u domenu kvantne mehanike.

Juče su objavljena imena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, a objave o nagradama nastavljaju se sutra nagradom za hemiju, i u četvrtak nagradom za književnost.

Nobelova nagrada za mir će biti objavljena u petak, a za ekonomiju 9. otobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar