U trendu

Tunis dobio novog premijera

Predsednik Tunisa Kais Sajed smenio je danas tunisku premijerku Nažlu Buden i za novog premijera imenovao Ahmada Hašanija.Sajed je imenovao Buden za prvu premijerku Tunisa nakon što je pre dve godine smenio ranijeg predsednika Vlade, raspustio parlament i preuzeo kontrolu nad gotovo svim državnim ovlašćenjima.

Opozicija je ovaj njegov potez opisala kao državni udar, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Postoje veliki izazovi koje moramo prevazići kako bi sačuvali našu domovinu, našu državu i građanski mir“, rekao je Sajed Hašaniju nakon što je premijer položio zakletvu.

Predsednik je dodao da je potrebno raditi na ostvarenju volje naroda i željene pravde i kako bi se „dostiglo nacionalno dostojansrvo“.

Smena premijerke Buden dolazi u vreme produbljavanja krize u Tunisu.

Vlada Nažle Buden nije uspela da unapredi ekonomske i socijalne prilike, zbog straha da Tunis neće moći da isplati spoljne dugove zbog teške finansijske krize koja je uzrokovala nestašicu mnogih namirnica poput hleba, šećera, riže i kafe.

Dok je njena vlada podržala program ekonomskih reformi za dobijanje zajma od 1,9 milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda, Sajed je odbacio sve reforme koje bi uključivale smanjenje subvencija za hranu i energiju, rekavši da bi to moglo izazvati socijalne tenzije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar