U trendu

Turisti i građani Zagreba pozdravljaju zajedničku kinesko-hrvatsku policijsku patrolu

Kineska turistkinja Beti Sie rekla je da je bila veoma uzbuđena kada je u Zagrebu videla kineske policajce, zajedno sa hrvatskim kolegama, kako patroliraju ulicama glavnog grada Hrvatske.

Sie, koja je sa grupom turista iz Kine došla u Hrvatsku, rekla je da je presrećna što vidi kineske policajce tu jer bi bilo zgodnije komunicirati i dobiti pomoć.

Zajednička kinesko-hrvatska policijska patrola, deo hrvatskog projekta Sigurne turističke destinacije, postoji od 2018. Ovogodišnji projekat, četvrti te vrste, pokrenut je 16. jula u Zagrebu i trajaće mesec dana, piše Sinhua.

„To je dobra ideja i podržavam je (zajedničku patrolu kinesko-hrvatske policije)“, rekla je Sie koja veruje da će više kineskih turista dolaziti u Hrvatsku na odmor.

Drugi član turističke grupe, Long Meiji rekao je da policajci iz Kine mogu pomoći turistima iz te zemlje u mnogim stvarima dok uživaju u odmoru u Hrvatskoj, dodajući da su ljudi u Hrvatskoj srdačni i da je sasvim bezbedno posetiti tu zemlju.

Sie i Long spadaju među sve veći broj kineskih turista koji posećuju Hrvatsku od popuštanja pandemije kovid-19. Vrhunac je zabeležen pre pandemije,  2018. i 2019. godine kada je Hrvatsku posećivalo čak 300.000 kineskih turista godišnje.

„Sa ovogodišnjim brojem od osam kineskih policajaca koji su do sada učestvovali u zajedničkim patrolama u Hrvatskoj, ukupan broj je 30“, rekla je Zorica Laušić, načelnica Odeljenja za međunarodnu policijsku saradnju MUP-a Hrvatske.

„Sve nas to čini veoma ponosnim i potvrđuje naš uspeh u okviru projekta Sigurne turističke destinacije koji ne bi bio moguć bez vas, naših jakih partnera“, rekla je Laušić na svečanom otvaranju zajedničke patrole.

Osam kineskih policajaca dežuraju sa hrvatskim kolegama u Zagrebu, Zadru, Nacionalnom parku Plitvička jezera i Dubrovniku, koji su glavna turistička odredišta.

Meštani takođe toplo pozdravljaju zajedničke patrole.

„Kada vidim hrvatske i kineske policajce kako patroliraju ulicama, osećam se sigurnije“, rekla je za Sinhuu Božena Hajoin, meštanka, dodajući da su Sigurne turističke destinacije „odličan projekat“.

Vid Dorić, lokalni turistički vodič, rekao je da je zajednička policijska patrola „veoma dobra stvar“ i da turisti „uvek veoma dobro reaguju kada vide ljude koji govore njihov jezik“.

Ponavljajući Dorićeve reči, Edvard Karan, turista iz Britanije, rekao je da je dobra ideja da hrvatski i kineski policajci rade zajedno na pružanju pomoći turistima.

Mislav Svihir, zagrebački policajac koji učestvuje u zajedničkoj patroli, rekao je da svake godine dolazi druga grupa kineskih policajaca, ali, kako kaže, izgleda kao da su oduvek radili zajedno.

Su Đianđun, jedan od kineskih policajaca koji su učestvovali u zajedničkoj patroli, prisetio se da ih je jednog dana na ulici zaustavio hrvatski student sa Konfucijevog instituta Univetziteta u Zagrebu i zatražio da se fotografiše s njima, rekavši „Kino, volim te“.

„To je bila prilično dirljiva i nezaboravna epizoda“, rekao je on.

……………………

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar