U trendu

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Dodika, koji je prijavio samog sebe

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji je prošle sedmice podneo krivičnu prijavu protiv sebe zbog donošenja Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda u RS.

„Prijava je zaprimljena i putem CMS sistema dodeljena u rad tužiocu koji će postupati po prijavi“, saopštilo je Tužilaštvo BiH i dodalo da od ranije ima više predmeta u kojima je „Dodik u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe za različita kaznena dela“.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) poništio je 1. jula zakone donete u parlamentu RS o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika.

Nametnuo su i izmene Krivičnog zakona BiH, prema kojima je neprimenjivanje odluka visokog predstavnika krivično delo, za šta je zaprećenja zatvorska kazna, ali i mogućnost smene sa dužnosti.

Dodik je ranije rekao de RS neće poštovati Šmitove odluke.

Naveo je da je sam sebe prijavio državnom Tužilaštvu i da će, ako bude pokrenuta istraga protiv njega, on pokrenuti inicijativu za donošenje zakona kojim će se zabraniti delovanje rada državnog suda i tužilaštva, kao i Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) na prostoru RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar