U trendu

U Beogradu otkriven spomenik Draži Mihailoviću

U porodičnoj kući Dragoslava Draže Mihailovića (1893-1946) u Beogradu večeras je otkriven spomenik tom komandantu Jugoslovenske vojske u Otadžbini tokom Drugog svetskog rata, kao i muzej.

Predsednik organizacije „Naša Drina“ Igor Braunović, koja je podigila spomenik, rekao je da su se time „Srbi vratili veri i naciji, kao što se general vratio svojoj kući“ i da „mora doći do pomirenja“.

Akademik Matija Bećković je istakao da se Bregalnička ulica u kojoj je kuća, po bitkama „mogla nazvati Cerska, Suvoborska, Solunska i Abanske golgote i u svakoj bi bilo mesto za spomenik generalu Mihailoviću“.

„Taj spomenik ne treba njemu već nama da služi, našem miru i pomirenju. Ako se igde obistinila reč da istinske slave nema bez poniženja i stradanja, obistinila se u njegovoj sudbini“, ocenio je Bećković.

Otvaranju su prisustvovali unuk generala Mihailovića, Vojislav Mihailović, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, i sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Svečanost je otvorio guslar. Okupljeni su držali četničke zastave, Kraljevine Srbije i državne. Ulica je bila delom zatvorena za saobraćaj.

Neke organizacije su ranije protesvovale zbog ovog dogadjaja. Kako su pojedini mediji javili, prošle noć i je kod prostorija gde je otvoren muzej prosuta crvena farba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)