U trendu

U Brazilu uhapšen Srbin – vođa i organizator švercera kokaina za Evropu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je danas saopštilo da je u Brazilu uhapšen državljanin Srbije za koga se sumnja da je vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokainom.

U međunarodnoj akciji Evropolove operativne radne grupe „Balkanski kartel“ u Brazilu je uhapšeno 16 pripadnika te grupe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je sapštilo da su pripadnici njegove Uprave kriminalističke policije kroz razmenu podataka sa kolegama iz Evrope i Južne i Severne Amerike „dali ogroman doprinos razbijanju ove organizovane kriminalne grupe, koja je kokain krijumčarila iz Brazila u Evropu“.

„Nakon godinu i po dana zajedničkog napornog rada policija sa obe strane Atlantskog okeana, brazilska policija je 5. oktobra izvršila pretres na više lokacija i uhapsila 16 lica, od kojih su neka, kako se sumnja, bili povezana sa kriminalnom organizacijom ‘Primeiro Comando da Capital’, dok se srpski državljanin uhapšen zbog sumnje da je bio organizator ove grupe sumnjiči za organizovanje brojnih pošiljki narkotika između dva kontinenta“, navelo je MUP.

Sumnja se da je uhapšena grupa bila povezana sa zaplenama kokaina aprila i avgusta 2022. godine. Tada je zaplenjeno 5,7 tona na Zelenortskim ostrvima i 1,3 tone kokaina u Brazilu.

U akciji otkrivanja i hapšenja ove organizvana kriminlane grupe su učestvovali Federalna policija Brazila, policija Zelenortskih ostrva, Uprava kriminalističke policije Srbije, britanska Agencija za kriminal, američka DEA, Evropol i španska služba MAOC-N.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar