U centru Beograda simboličan skup solidarnosti sa palestinskim narodom

Nekoliko desetina aktivista okupilo se danas u centru Beograda na Svetski dan akcije solidarnosti sa palestinskim narodom.

Predstavnici kolektiva Kvir.com, Zrenjaninskog socijalnog foruma i Društvenog centra „Oktobar“ na platou ispred Filozofskog fakulteta u tišini su klečali ispred belih vreća – simbola ubijenih tokom rata, na koje je položen po jedan cvet, javlja reporter agencije Beta.

„28.858 ubijenih, 12.150 njih su deca, 67.667 povređenih, 1,3 miliona ljudi se bori sa ekstremnom glađu“, piše na jednom od transparenata.

Na transparentima piše i „Zaustavite genocid, oslobodite Palestinu“, „Naše babe i dede protiv fašizma ’41, mi protiv genocida ’24“, „Nikad više – za sve“.

Organizatori skupa su ranije u saopštenju uputili zahtev da Srbija „stane na pravu stanu istorije“ i finansijski podrži Agenciju UN za palestinske izbeglice (UNRWA), da se prikljiči tužbi Južne Afrike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde, i da osudi genocid nad palestinskim narodom i prekine izvoz oružja u Izrael.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.