U trendu

U napadima u Iranu poginulo 95 osoba

U napadima u Iranu na četvrtu godišnjicu od ubistva generala Kasema Solejmanija poginulo je 95 ljudi, javili su jutros državni mediji novi bilans eksplozija iza kojih, prema optužbama Teherana, stoje Izrael i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Zvanična novinska agencija Irna prvobitno je izvestila da su poginule 103 osobe a državna televizija je javila o 211 povređenih.

Ministar zdravlja Bahram Ejnolahi kasnije je saopštio da je ubijeno 95 osoba, uz objašnjenje da su neka imena bila „zabeležena dva puta“.

Dvostruka eksplozija dogodila se u blizini džamije Saheb al-Zaman, gde se nalazi grobnica generala Solejmanija, u Kermanu, na jugu Irana.

Na ceremoniji je bio okupljen veliki broj ljudi, među kojima i predstavnici režima.

Politički savetnik iranskog predsednika optužio je Izrael i SAD da stoje iza napada.

„Odgovornost za ovaj zločin je na na američkom i cionističkom režimu, a terorizam je samo sredstvo“, napisao je Mohamed Džamšidi na društvenoj mreži X.

Stejt department je odbacio svaku sugestiju o umešanosti SAD i Izraela u napad kao „apsurdnu“.

„SAD nisu bile umešane ni na koji način“, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler i dodao da „nemaju razloga da veruju da je Izrael umešan“.

Napad „izgleda kao teroristički, ono što je Islamska država radila u prošlosti“, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Izrael nije komentarisao napad.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari je na pitanje o napadima odgovorio da je Izrael „fokusiran na borbu protiv Hamasa“.

Kasem Solejmani je bio general-major korpusa Čuvari Islamske revolucije, ubijen je 3. januara 2020. u američkom vazdušnom napadu kod Bagdada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar