U trendu

U Nigeru demonstracije sa zahtevom da američki vojnici odu iz te zemlje

Nekoliko stotina ljudi demonstriralo je danas u Agadezu, na severu Nigera, tražeći odlazak američkih vojnika koji tamo imaju bazu, a taj zahtev su pre dva dana SAD već prihvatile.

Demonstranti su se okupili na poziv kolektiva od 24 udruženja civilnog društva koja podržavaju vojni režim koji je na vlast došao pučem 26. jula 2023. godine.

Tokom demonstracija bile su vidljive zastave Burkine Faso, Malija, Nigera i Rusije.

Na velikom transparentu koji su demonstranti nosili pisalo je – „Ovde je Agadez, a ne Vašington, neka ide američka vojska“.

„Naša poruka je jasna – američki vojnici, spakujte se i idite kući“, rekao je za AFP Isuf Emud, vođa pokreta M62 u Agadezu, koji je ranije organizovao demonstracije tražeći odlazak francuskih vojnika.

Demonstracije su održane dva dana nakon što je Vašington pristao da povuče 1.000 američkih vojnika stacioniranih u Nigeru.

Očekuje se da će američka delegacija u Nigeru narednih dana dogovoriti detalje povlačenja vojnika angažovanih u borbi protiv džihadista u Sahelu i koji imaju veliku bazu kod Agadeza.

Posle državnog udara kojim je 26. jula smenjen predsednik Mohamed Bazum, novi vojni režim je brzo zatražio odlazak francuskih vojnika i približio se Rusiji. To su učinile i susedne zemlje Mali i Burkina Faso, gde je vojna hunta takođe na vlasti.

Poslednji francuski vojnici napustili su zemlju krajem decembra, a 10. aprila u Nijamej je stiglo oko 100 ruskih instruktora.

Niger je takođe dobio prvu isporuku ruske vojne opreme u okviru nove bezbednosne saradnje sa Rusijom.

Ruski instruktori će instalirati protivvazdušni odbrambeni sistem u Nigeru i pružiti obuku vojsci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.