U trendu

U pet hrvatskih gradova protesti levice s predizbornom porukom vlasti HDZ: ‘Dosta!’

Hiljade ljudi su danas u Zagrebu i još četiri grada Hrvatske učestvovale na demonstracijama koje je organizovala levičarska opozicija, pozivajući građane da se uključe u borbu protiv korupcije i da glasaju protiv konzervativaca iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na parlamentarnim izborima 17. aprila.

Proteste pod sloganom „Dosta!“ su organizovali levičarska zelena stranka „Možemo“ i koalicija šest stranaka koju predvodi glavna opoziciona stranka, Socijaldemokratska partija (SDP).

Na protestu „Dosta je!“ koalicije „Rijeke pravde“ i stranke „Možemo!“ njihovi čelnici su rekli da Hrvatska može biti bolja zemlja i da u prelomnom trenutku kada će na izborima odlučiti ide li „putem optimizma i nade“ ili „daljeg grabeža, apatije i očaja“ – prenela je agencija HINA.

„Dosta je kriminalaca, dosta HDZ-a, dosta korupcije!“, rekao je u govoru lider SDP-a Peđa Grbin.

„Nudimo“ – istakao je – „reke pravde, jer šta je Hrvatskoj potrebnije od pravde i istine? Bez pravde i istine našu zemlju ne možemo učiniti onakvom kakva nam je svima potrebna, a to je bolja Hrvatska u kojoj radnici žive s normalnom platom i u kojoj se penzije moraju povećati, a njihov (vlasti, HDZ) je odgovor: ‘Gde su vam zastave‚?’ i: ‘Ne volite Hrvatsku!’ „.

Koordinatorka „Možemo!“ Sandra Benčić rekla je da su izbori za manje od mesec dana i da je to „šansa Hrvatskoj kakvu smo zamišljali“.

„Već dugo živimo u čekaonici – čekajući zdravstveni pregled koji ne dolazi na vreme, presudu na sudu 20 godina, čekajući posao koji nikako da dobijemo bez stranačke karte, čekamo normalan život, čekamo život kakav smo zamišljali. Hrvatska je postala jedna velika čekaonica, a mnogi su to odbili i otišli iz zemlje“, rekla je ona, a „mi koji smo ostali odlučujemo da nećemo više čekati i poručujemo da nam je dosta čekanja!“.

U govoru je kazala da „smemo i moramo zamišljati bolju zemlju, zemlju jednakosti za sve, zemlju bez straha i apatije, u kojoj se vraća vera da kao društvo možemo bolje“.

U Zagrebu gde je vlast promenjena, „pokazali smo da se hrabre promene mogu sprovesti kada se ne daš impresionirati pritiscima raznih interesnih klanova“, rekla je Benčić.

Anka Mrak Taritaš (Glas) je rekla u govoru da će „izbori odrediti idemo ili putem optimizma i nade ili se još dublje zakopavamo u mulj i kaljužu beskrupuloznog grabeža i sveopšte apatije i očaja“.

„HDZ-ova vlast uvek, bez izuzetka, donosi lopove, političke nasilnike, okupatore državnih institucija i resursa, i mrzitelje svega što je demokratsko i neće im pomoći nikakvo nasilničko okupiranje institucija da sakriju svu trulež svoje vladavine“ – rekla je ona.

„Za pravdu, za jake i otporne institucije koje služe građanima, a ne AP-u (premijeru Andreju Plenkoviću) i njegovoj bulumenti! Hrvatska je naša zemlja i ne damo da nam je otmu!“, rekla je Mrak Taritaš.

Dok je povorka učesnika protesta prolazila kroz centar Zagreba, kod sedišta HDZ su uz zvižduke uzvikivali: „AP odlazi!“, „HDZ lopovi!“ i „Dosta je HDZ-a!“.

Hrvatsku je uzdrmala najava kandidature predsednika Zorana Milanovića za parlamentarne izbore kao nosioca liste opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) u Zagrebu.

Ustavni sud je to blokirao uz ocenu da Milanović treba da najpre podnese ostavku.

Međutim, Milanović je rekao da neće podneti ostavku i da će preuzeti dužnost premijera od Plenkovića posle izbora uz podršku stranaka koje će na izborima osvojiti parlamentarnu većinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar