U velikom ruskom napadu oštećena ukrajinska termoelektrana

Ukrajinska termoelektrana oštećena je noćas u velikom ruskom napadu, poslednjem uperenom na ukrajinske energetske instalacije, javio je privatni operater elektrane DTEK.

„Još jedna teška noć za ukrajinsku energetsku industriju, Rusi su napali termoelektranu DTEK-a“, saopštila je danas kompanija ukazujući da je načinjena „ozbiljna šteta“ i da je troje zaposlenih povređeno.

Po navodima kompanije, radi se o sedmom „masovnom“ napadu na ukrajinske elektrane tokom poslednja tri meseca.

Moskva je poslednjih meseci pokrenula kampanju napada usmerenih na glavne ukrajinske centre za proizvodnju i distribuciju struje, i uništila, prema predsedniku Volodimiru Zelenskom, polovinu energetskih kapaciteta zemlje.

Kijev je pozvao zapadne saveznike da mu pomognu da rekonstruiše svoju elektro mrežu, što je projekat koji zahteva veće investicije, i da Ukrajini obezbede više sredstava protivvazduhoplovne odbrane da se suprotstave udarima Moskve.

Nacionalni operater Ukrenergo jutros je javio da je tokom noći izvršen „masovni udar“ na objekte energetske infrastrukture.

„Oštećene su instalacije koje se nalaze u Viniciji, Dnjepopetrovsku, Donjecku i Kijevskoj oblasti“, saopštio je Ukrenergo, dodajući da se procenjuje obim štete.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da je Rusija ispalila devet raketa i 27 dronova iranske proizvodnje, dodajući da su svi, osim četiri rakete, oboreni.

„Napadnuta je važna infrastrukturna oprema“, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Po njima glavni cilj napada bio je istok Ukrajine i posebno oblast Dnjepopetrovska gde se nalazi jedna od centrala kompanije DTEK.

Sistemi protivvazduhoplovne odbrane su aktivirani posebno u oblastima Zaporožje, Donjeck, Hersoh, Harkov i Kijev, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.