Uhapšeno sedmoro aktivista udruženja ‘Ne damo Jadar’

Aktivistkinja Udruženja „Ne damo Jadar“ Marijana Petković potvrdila je da je privedeno sedmoro aktivista ovog Udruženja nakon blokade pruge Loznica-Zvornik koji se protive iskopavanju litijuma na području Jadra.Kako je izjavila za N1 trenutno čekaju šta će se dalje dešavati i da li će uhapšenima biti propisano zadržavanje od 48 sati ili će ih pustiti kućama i objasnila šta se dešavalo tokom hapšenja.

„Onog momenta kad je blokada završena, policija je krenula brutalno da uhapsi Zlatka Kokanovića i ostale ljude i to je onda izazvalo haos, revolt i nezadovoljstvo. Stiglo im je naređenje iz Beograda da moraju da ih uhapse“, navela je aktivistkinja.

Prehodno, policija je pokušavala da pregovara i sve vreme, kako kaže, provocirala Kokanovića.

„Ključni moment je bio kad su uhapsili Nebojšu Petkovića i onda su krenuli da pregovaraju. Ljudi nisu hteli da se sklone sa pruge. Ovo je jedan bezobrazuk i nevaspitanje. Videli ste na snimku, preko 15 policajaca vuče Zlatka Kokanovića od 80 kilograma da bi ga uhapsili. Valjda da bi se nekome dokazali u Beogradu, ne znamo šta je bio cilj. Uglavnom, blokada je bila planirana dva sata kao vid upozorenja zbog onoga što Ustavni sud planira da uradi u četvrtak. Ali eto, ispalo je da očigledno nekome nije u interesu da narod obustavi ovu priču sa rudnikom“, navela je Petković.

Na pitanje kakav je dalji plan, istakla je da „sve zavisi kako se budu ponašali“ i navela da neće više biti blokada saobraćaja već pružnih prelaza i čvorišta.

Pozvala je na protest u četvrtak isped Ustavnog suda koji treba da poništiti odluku Vlade Srbije o ukidanju prostornog plana Jadar.

Aktivista Udruženja „Ne damo Jadar“ Nebojša Petković uhapšen je danas u Loznici, a kako je za Insajder potvrdio aktivista Zlatko Kokanović, policija je večeras uhapsila i njega i još trojicu aktivista.

„Evo me upravo u ‘marici’, priveli su i mene i još trojicu ljudi“, rekao je za Insajder Zlatko Kokanović.

Više medija objavilo je snimak Kokanovića na kojem kaže da su u policijskom vozilu njih četvorica,da ne zna ima li još uhapšenih i da je Petković uhapšen ranije, što je potvrdila i njegova supruga.

Aktivisti udruženja „Ne damo Jadar“ danas su na dva sata blokirali železničku prugu kod Loznice, zbog mogućnosti da Ustavni sud, kako je to najavio direktor pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović, u četvrtak, 11. jula, usvoji inicijativu kompanije Rio Tinto i poništiti odluku Vlade Srbije o ukidanju prostornog plana Jadar.

Kokanović je nekoliko minuta pre hapšenja izjavio da se neće pomeriti sa pružnog prelaza dok ne puste uhapšenog Petkovića.

„Blokirali smo pružni prelaz u Banjskom šoru na dva sata kao upozorenje. Policija je došla, vadili su i pendreke. Mi nećemo da se raziđemo dok ne puste Nebojšu“, rekao je za Insajder aktivista i meštanin Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović.

Portal podseća da je uhapšenog aktivistu Nebojšu Petkovića predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na poligraf kako bi odgovorio na pitanje o tome „koga plaća Rio Tinto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.