U trendu

Ukrajina optužila Rusiju za dezinformacije u cilju podele zapadnih saveznika

 Ukrajinske vlasti su danas optužile Rusiju da sprovodi kampanju dezinformacija koja ima za cilj da podeli ukrajinske saveznike i „demorališe“ ukrajinsko društvo pre „nanošenja poraza“ na bojnom polju.

Rusija je pokrenula „plan sabotaže, informativnih operacija i provokacija“ kako bi „smanjila podršku Zapada“ Kijevu, saopštile su ukrajinske službe bezbednosti.

„Glavni ciljevi neprijatelja su ometanje ukrajinske mobilizacije, širenje dezinformacija o nesposobnosti Ukrajine da pobedi, stvaranje i širenje lažnih informacija o navodnom zamoru Ukrajine među našim partnerima i saveznicima“, navodi se u saopštenju.

Suočena sa ruskom invazijom već dve godine, Ukrajina je već nekoliko meseci zabrinuta zbog smanjenja i kašnjenja u isporuci zapadne pomoći, u kontekstu političkih podela u SAD i unutar Evropske unije.

Rusija nastoji da „demorališe Ukrajince, poseje paniku među stanovništvom, zabije klin između vojske i civila“ i organizuje talas antivladinih protesta, saopštile su ukrajinske službe.

Prema njihovim rečima, ta „specijalna operacija“ koja bi trebalo da „dostigne vrhunac od marta do maja“ ima za cilj da „dovede u pitanje legitimitet“ Volodimira Zelenskog, izabranog 2019. na petogodišnji mandat koji bi teoretski trebalo da se završi na proleće.

Ustav Ukrajine zabranjuje bilo kakve izbore tokom vanrednog stanja, koje je na snazi u Ukrajini od početka invazije u februaru 2022. godine kada je okupirano oko 20 odsto teritorije zemlje.

Milioni ukrajinskih birača su izbeglice u inostranstvu, ali niko od njih ne smatra da će odsustvo glasanje učiniti Zelenskog nelegitimnim predsednikom, navodi se u saopštenju.

„Prema neprijateljskom planu, tokom prve polovine juna situacija u našoj zemlji će biti destabilizovana“ i Rusija će to „iskoristiti da nanese vojni poraz Ukrajini na istoku“, dodale su ukrajinske službe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.