U trendu

Ukrajinski i mađarski ministri spoljnih poslova bez rešenja spora oko pomoći EU

Ministri spojnih poslova Ukrajine i Mađarske Dmitro Kuleba i Peter Sijarto sastali su se danas u ukrajinskom gradu Užgorodu ali nisu uspeli da dođu do rešenja spora u vezi blokiranja ključnog paketa finansijske pomoći Evropske unije Kijevu od strane Mađarske.

Napetosti su se rasplamsale između dve susedne zemlje jer je Budimpešta opstruirala napore EU da pruži finansijsku i vojnu pomoć Kijevu i odbila je da dostavi oružje Ukrajini ili dozvoli njegovo prebacivanje preko granice Mađarske.

Današnji sastanak je prva poseta šefa mađarske diplomatije Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

Sastanak je održan u trenutku kada se evropski lideri bore da ubede mađarskog premijera Viktora Orbana da ukine svoj veto na 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini, što je najavio na samitu EU u decembru.

Orban, koji se smatra najbližim saveznikom Kremlja u EU, rekao je da neće podržati paket pomoći iz budžeta EU, izazivajući nezadovoljstvo kod drugih lidera EU koji se bore da iznude promenu njegovog stava pre samita u Briselu u četvrtak, kada oni će ponovo pokušati da odobre finansiranje.

Sijarto je rekao da su promene koje je Ukrajina napravila krajem prošle godine u zakonima o obrazovanju i jeziku „nesumnjivo zaustavile negativni trend“ koji je ograničavao prava etničkih Mađara u zapadnoukrajinskom regionu Zakarpatja da se školuju na svom maternjem jeziku.

Ali je dodao da te promene nisu bile dovoljne da se reši spor oko jezičkih prava mađarske manjine što je pitanje koje godinama dominira lošim odnosima dve zemlje.

Njegov ukrajinski kolega Kuleba je rekao da smatra da je pitanje mađarske manjine „suštinski rešeno“, ali da će biti osnovana zajednička komisija koja će ispitati kako Kijev može da odgovori na dalje zahteve Budimpešte u vezi sa mađarskom zajednicom u Ukrajini i te nalaze predstavi vladama u roku od 10 dana.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak, koji je takođe prisustvovao razgovorima, rekao je da je postignut napredak u organizovanju bilateralnog sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ali nije izneo detalje o tome kada bi on mogao da se održi.

Niko od zvaničnika nije želeo da komentariše da li će Mađarska povući svoj veto na paket pomoći EU od 50 milijardi evra na samitu u četvrtak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar