U trendu

Umro Piter Higs, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku i ‘otac’ Higsovog bozona

Britanski fizičar Piter Higs, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2013. godine za rad na „Higsovom bozonu“, elementarnoj čestici koja se smatra ključnom za osnovnu strukturu materije, umro je u 95. godini, javio je danas univerzitet u Edinburgu.

Kako je saopštio Univerzitet gde je Higs dugo bio profesor emeritus, naučnik je umro mirno u svom domu u ponedeljak 8. aprila posle kratke bolesti.

Piter Higs je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine sa Belgijancem Fransoaom Englerom „za teorijsko otkriće mehanizma koji doprinosi shvatanju porekla mase delova atoma“, piše na zvaničnom sajtu Nobelove nagrade.

Oni su nagrađeni za oktrića koja su dovela do oktrića bozona 2012. godine u Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje (CERN) u Švajcarskoj.

Fizičari smatraju Higsov bozon kao ključ za osnovnu strukturu materije, elementarnom česticom koja daje masu brojnim drugim.

U nastojanju da se pojedonostavi otkriće, bozon je nazvan „božjom česticom“ zato što je svuda, i posebno neuhvatljiv.

„Piter Higs je bio izuzetna ličnost, zaista nadaren naučnik čija vizija i imaginacija su obogatili naše poznavanje sveta koji nas okružuje, rekao je Peiter Matison, direktor univerziteta u Edinburgu, u saopštenju.

„Njegov pionirski rad motivisao je hiljade naučnika, a njegovo nasleđe nastaviće da inspiriše mnoge druge u budućim generacijama“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.