U trendu

UN: Izraelske snage uhapsile hiljade muškaraca u Gazi i zlostavljale ih

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava saopštila je danas da su izraelske snage uhapsile hiljade muškaraca u Pojasu Gaze od početka rata protiv Hamasa, i da su ih često zlostavljale.

Neki od zatvorenika tvrde da su im izraelske trupe stavljale poveze preko očiju, tukli ih i na kraju pustili na slobodu – samo u pelenama, izjavio je Ađit Sunghej (Ajit Sunghay) na redovnom brifingu UN u Ženevi.

Izraelska vojska je povodom tih tvrdnji izjavila za Frans pres da se sa zatvorenicima postupalo „u skladu s međunarodnim pravom“.

Sunghej koji je govorio putem video linka iz Rafe na jugu palestinske teritorije, rekao je da su uhapšeni muškarci držani u „užasnim uslovima“ na nepoznatim lokacijama 30 do 55 dana.

„Oni su rekli da su ih tukli, ponižavali i podvrgli zlostavljanju koje se može graničiti sa mučenjem. Rekli su i da su dugo držani s povezima na očima, ponekad danima“, saopštio je on i dodao da je jedan čovek rekao da mu je dozvoljeno da se istušira samo jednom za 55 dana pritvora.

Ta svedočenja se poklapaju s informacijama koje je prikupio Visoki komesarijat UN za ljudska prava o privođenju velikog broja Palestinaca.

Sunghej nije mogao da kaže koliko je ljudi privedeno, ali je rekao da veruje da se radi o hiljadama.

On tvrdi da Izrael mora obezbediti da se sa svima postupa u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava i humanitarnog prava.

Izraelska vojska je navela da su pritvoreni bili osumnjičemi za terorističke ativnosti.

„Pojedinici koji ne učestvuju u terorističkim ativnostima se puštaju“, rekla je vojska i dodala da je često neophodno da osumnjičeni teroristi predaju svoju odeću da bi se proverilo da ne kriju eksplozivne prsluke i drugo oružje, a da im se ona vraća kad je to moguće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar