U trendu

UN pozvale na spasavanje 185 migranata sa broda u Indijskom okeanu

UN su danas pozvale na spasavanje 185 ljudi, uglavnom žena i dece, sa broda u nevolji, u Indijskom okeanu.

Oko 70 ljudi na brodu su deca, dok je 88 žena, navodi se u saopštenju Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), dodajući da se brod nalazi u blizini Andamanskih i Nikobarskih ostrva, u Indijskom okeanu.

„Najmanje desetina njih je u kritičnom stanju, a veruje se da je jedna osoba preminula“, dodaje se u saopštenju i navodi da bi mnogi mogli da umru, ako ne budu spaseni na vreme.

Neimenovani portparol UNHCR rekao je za AFP da agencija kontaktira i poziva sve vlasti u primorskim zemljama u regionu da spasu migrante za koje se veruje da su Rohindže.

Oko 740.000 Rohindža izbeglo je pre nekoliko godina u susedni Bangladeš, bežeći od kampanje etničkog čišćenja u Mjanmaru.

Prema UNHCR, više od 2.000 Rohindža, od kojih su mnogi izbeglice u Bangladešu, uputilo se brodom ka Indoneziji ili Maleziji 2022. godine. Nekoliko stotina njih je poginulo, ili se vode kao nestali.

Rohindže, koji su po veroispovesti muslimani, u Mjanmaru se smatraju strancima jer im državljanstvo ne priznaje vlast te zemlje, u kojoj 95 odsto stanovnika čine budisti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar