U trendu

UN: Žene u Avganistanu u strahu od talibanskih propisa

U izveštaju Misije Ujedinjenih nacija u Avganistanu pipše da se žene u toj zemlji plaše da izlaze iz svojih domova zbog talibanskih dekreta i kampanja u vezi s odećom i obaveze da imaju pratnju muških staratelja kad izlaze iz kuća.

Kroz nekoliko dana bi trebao da u Kataru bude sastanak koji su sazvale UN o mogućoj saradnji sa talibanima i krizama u Avganistanu, uključujući stanje ljudskih prava.

U izveštaju misije UN se navodida se uredbe sprovode hapšenjem, uznemiravanjem i zastrašivanjem.

Više od polovine žena koje su intervjuisane za ovaj izveštaj oseća se neprijatno da napušta kuću bez muškog staratelja – „mahrema“.

Žene koje su izlazile sa „mahremom“ osećaju se sigurnije, ali uz znatan stres zbog zavisnosti od druge osobe koja ih prati.

Intervjuisane žene su izjavile da se sve više plaše odlaska na javna mesta zbog pretnji hapšenjem i zbog „dugotrajne stigme i sramote“ povezane s privođenjem u policiju.

Neke žene su rekle da se čak i njihovi rođaci muškarci plaše da idu s rođakama, jer postoji mogućnost da i njih talibani maltretiraju.

Talibani su od preuzimanja vlasti 2021. godine zabranili ženama da učestvuju u većini oblasti javnog života i da idu se školuju dalje od šestog razreda, iako su u početku obećavali umereniju vladavinu.

U maju 2022. godine Talibani su dekretom naložili ženama da napolju budu u „burkama“ od glave do pete, slično ograničenjima tokom prethodne vladavine Talibana 1996-2001. godine.

Portparol Ministarstva za poroke i vrline – talibanske „policije za moral“ koja sprovodi te dekrete, rekao je da je izveštaj UN pun „besmislica i neistina“ i da je uznemiravanje žena protivzakonito.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Avganistan je prošle godine upozorio talibane da će biti „skoro nemoguće“ međunarodno priznati ih kao legitimnu vlast ukoliko ne ukinu ograničenja za žene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.