U trendu

UNS: Šapić da ravnopravno tretira novinare i ne krši zakon

Uduženje novinara Srbije (UNS) je danas pozvalo predsednika Privremenog organa grada Beograda Aleksandra Šapića da ne odbija da odgovara na pitanja pojedinih medija i da ne krši Zakon o javnom informisanju i medijima, diskriminišući novinare.

UNS je u saopštenju naveo da je Šapić danas, nakon obraćanja javnosti povodom odlaganja konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda, odbio da odgovori na pitanja novinara televizije N1.

To udruženje je dodalo da je Šapić danas prvo saslušao pitanje novinara, nakon čega je ponovio „da ostaje pri odluci da ne odgovara na pitanja“.

„Hvala vam, ali vama ne odgovaram na pitanja. Izvolite, je l’ ima neko drugi?“, rekao je Šapić.

UNS je podsetio predsednika Privremenog organa da je posao novinara da postavlja pitanja od interesa za javnost, a dužnost funkcionera da na njih odgovaraju i poziva ga da novinare tretira ravnopravno.

„UNS ističe da je Članom 4 Zakona o javnom informisanju i medijima zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, te da se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja“, dodaje se u saopštenju.

UNS je dodao i da se svako ko je nezadovoljan radom medija može obratiti Regulatornom telu za elektronske medije, Savetu za štampu ili sudu, ali naglasio da „novinarima niko ne sme oduzeti pravo da traže odgovore na pitanja od interesa za javnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar