U trendu

UNS traži od nadležnih organa da istraže sve pretnje novinarima i redovno o tome izveštavaju

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas, povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja, da nadležni organi efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i da o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju medije i javnost.

U Proglasu, objavljenom danas, UNS traži da se obezbedi efikasna institucionalna zaštita novinara od pritisaka nosilaca javnih funkcija, vlasnika medija i drugih moćnika i da se izmeni Krivični zakonik tako da više oblika napada na novinare bude obuhvaćeno krivičnom odgovornošću.

Traži se i da kosovske institucije i međunarodna uprava na Kosovu hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine. U toj komisiji trebalo bi da budu i predstavnici novinarskih udruženja, smatra UNS.

Takođe, među sedam zahteva, UNS traži i da se javni novac pravedno raspodeljuje kako bi se očuvao medijski pluralizam i omogućilo kvalitetno informisanje građana, da Ministarstvo informisanja i telekomunikacija kroz efikasan inspekcijski nadzor kontroliše da li lokalne samouprave poštuju obavezu, rokove raspisivanja konkursa za projektno sufinansiranje medija i sprovođenje konkursne procedure, kao i da Savet REM-a poštuje pravilnike koje je sam doneo, ne zaobilazi Zakon o elektronskim medijima, kao i da objavi kompletne podatke o izveštavanju komercijalnih televizija za vreme izborne kampanje.

Udruženje novinara Srbije pozvalo je medije da sutra od 11.55 do 12.00 pročitaju ili objave na ekranu, u onlajn i štampanim izdanjima Proglas UNS-a.

UNS je prošle godine evidentirao ukupno 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada na navinare, a, kako je istaknuto, to je nastavljeno i ove godine.

„O tome govori podatak da je u prva tri meseca UNS zabeležio 33 slučaja ugrožavanja novinara i medija“, piše u Proglasu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.