U trendu

Ustavni sud RS odbacio veto na zakon o kriminalizaciji klevete

Ustavni sud Republike Srpske danas je odbio zahtev Kluba bošnjačkih delegata u Veću naroda Republike Srpske da se razmotri njihov stav da je usvajanjem zakona o kriminalizaciji klevete povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Veće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS je utvrdilo da zahtev Kluba Bošnjaka nije prihvatljiv, jer, kako je obrazloženo, „ne sadrži pravnu argumentaciju u smislu relevantnih normi i garancija Ustava Republike Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda“.

„Podnosilac zahteva u konkretnom slučaju, prevashodno, ukazuje na povredu državnih atributa BiH, kao i moguću povredu Ustava BiH“, saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

Bošnjački klub u Veću naroda ranije je ocenio da je Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, usvojenom u Narodnoj skupštini RS, kojim se kriminalizuje kleveta, povređen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Posle odluke Ustavnog suda RS više ne postoje proceduralne prepreke da sporni zakon o kriminalizaciji klevete, koji je naišao na osudu u medijskoj zajednici u RS i BiH, nevladinom sekoru i međunarodnoj zajednici, stupi na snagu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar