Ustavni sud: Vladina uredba o prostornom planu za Jadar nije ustavna i zakonita

Ustavni sud je na sednici održanoj 11. jula 2024. godine doneo Odluku IUo-39/2022 kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Kako je saopštio Ustavni sud, u odluci koja se, saglasno Ustavu, javno objavljuje u „Službenom glasniku RS“, Ustavni sud je ocenio da se iz Ustavom utvrđene nadležnosti Vlade i zakonskih odredaba kojima se uređuje prostorno planiranje, ne može zaključiti da Vlada nije bila nadležna da donese Uredbu o prestanku važenja Uredbe kojom je bio utvrđen prostorni plan područja posebne namene, ali je utvrdio da je Vlada prekoračila granice svoje nadležnosti time što je Uredba doneta na način koji nije u saglasnosti sa članom 3. Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

„Ustavni sud je posebno dodatno ukazao da se donetom Odlukom ‘ne oživljava’ prethodno doneta Uredba o utvrđivanju PPPPN iz 2020. godine, pri čemu se ne zadire ni u ustavnu nadležnost, odnosno pravo i dužnost Vlade da utvrđuje i vodi politiku i da, u skladu sa Ustavom i zakonom, odluči o daljoj realizaciji konkretnog projekta“, saopštio je Ustavni sud Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.