U trendu

Vang Ji poziva na jačanje strateške koordinacije Kine i Rusije

Kao dve odgovorne velike zemlje, Kina i Rusija bi trebalo da pojačaju stratešku komunikaciju, izgrade više strateškog konsenzusa i sprovedu veću stratešku saradnju u pogledu budućnosti čovečanstva i sveta, rekao je  kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u razgovoru sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom.

U telefonskom razgovoru vođenom 10. januara Ji i Lavrov su razmenili inovogodišnje čestitke, prenosi Kineska medijska grupan (CMG).

Od prošle godine, pod strateškim vođstvom dvojice lidera, svestrano strateško partnerstvo Kine i Rusije za novo doba teče velikom brzinom, rekao je Vang, takođe član Političkog biroa CK KPK-a.

Kroz visokokvalitetnu stratešku koordinaciju, dve strane ne samo da su dobro vodile unutrašnje poslove svojih zemalja, nego su igrale glavne uloge na međunarodnoj sceni i održavale globalnu stratešku stabilnost, rekao je Vang.

Uočljivo je da se ove godine obeležava 75. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Rusije i početka Godine kulture Kine i Rusije, Vang je rekao da bi dve strane trebalo, u skladu sa konsenzusom koji su postigla dvojica lidera, da organizuju aktivnosti proslave, pojačaju razmenu na visokom nivou, promovišu dubinski razvoj bilateralne praktične saradnje, unaprede humanitarnu razmenu u raznim oblastima i dalje konsoliduju javnu podršku i društvenu osnovu za bilateralne odnose.

Kina čvrsto veruje da će Rusija biti u stanju da uspešno završi svoj važan unutrašnji politički program, i zaštiti nacionalnu stabilnost i razvoj, podvukao je Vang.

Tom prilikom, Lavrov je rekao da su odnosi dve zemlje doneli plodne rezultate u 2023. godini.

U novoj godini, Rusija je spremna da radi sa Kinom na održavanju razmene na visokom nivou, jačanju bilateralne saradnje u oblastima kao što su ekonomija, trgovina i investicije, produbljivanje humanitarne razmene u oblastima sporta i kulture, uspešno  održavanje Godine kulture Kine i Rusije, unapređenje komunikacije i koordinacije u međunarodnim poslovima i udruživanje kako bi se založili za nove plodove u bilateralnim odnosima, podvukao je Lavrov.

Rusija se čvrsto pridržava princip jedne Kine, dodao je Lavrov.

Dve strane su takođe razmenile mišljenja o saradnji BRICS-a i palestinsko-izraelskom sukobu, dodaje CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar