U trendu

Vaskršnje liturgije služene u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj

Širom BiH služene uskršnje liturgije, posle 30 godina i u sabornoj crkvi u Mostaru

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Sarajevu povodom Uskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika.

Svete arhijerejske liturgije služene su jutros u svim pravoslavnim crkvama širom Republike Srpske (RS), kao i u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH).

Posle više od trideset godina ponoćna uskršnja liturgija služena je i u sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru.

„Dođe praznik vakrsenja i mi Mostarci dočekamo da služimo Vaskrs u sabornom hramu. On još nije završen, još čeka svoje vaskrsenje, on je prošao stradanje, dočekaće vaskrsenje i zato smo se opredelili da ove godine u još nezavršenom hramu pronesemo poruku vaskrsenja“, kazao starešina saborne crkve Duško Kojić.

Saborna crkva Svete Trojice do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, a do temelja je srušena 1992. godine.

Obnova je započela 2010. godine, do sada su završeni spoljni građevinski radovi, a sledi unutrašnje uređenje crkve.

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik, kojim se slavi Hristovo uskrsnuće, koje predstavlja suštinu hrišćanske vere.

Najveći državni zvaničnici u Crnoj Gori na vaskršnjim liturgijama

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović sa porodicom i predsednik Vlade Milojko Spajić prisustvovali su vaskršnjoj liturgiji u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Liturgiju u hramu služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Pored brojnih građana liturgiji je prsustvovao ministar spoljnih poslova Filip Ivanović.

Liturgiji je priusustvovao i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

Predsednik Skupštine Andrija Mandić prisustvovao je liturgiji u manastiru Morača.

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije poručio je u uskršnjoj poslanici da je „svršena tajna bezakonja na Kosovu i Metohiji“, na kojem je, kako je rekao, pogaženo međunarodno pravo, što ne može proći bez teških posledica u svetu i izrazio nadu da će Crna Gora u dogledno vreme prevazići sve podele.

„Ako pravilno ocenimo važnost unutrašnjeg mira i sloge u porodici onda ćemo lako razumeti i značaj izmirenja u podeljenom i zavađenom društvu. Gledajući kako se u poslednje vreme u našoj otadžbini polako i mukotrpno uspostavljaju red i pravda, i slušajući, još uvek retke, ali i sve češće pozive za svenarodno izmirenje, nadamo se da će Crna Gora u dogledno vreme prevazići sve unutrašnje podele i dostići svetlu sinergiju i harmoniju različitih slojeva društva“, poručio je mitropolit Joanikije u Vaskršnjoj poruci.

Poručio je da na Vaskrs, kada se slavi vaskrsenje i pobeda nad smrću, ne treba zaboraviti stradanje „braće i sestara, dece i omladine, pravoslavnih Srba na raspetom Kosovu i Metohiji“.

„Od Kosovskog boja na ovamo, skoro bez prekida i predaha, oni trpe ubijanja i etnička čišćenja, ali su, uz neizbrojne žrtve i gubitke ostali na svojim ognjištima. Najviše boli što za naš narod, koji je poslednjih decenija pretrpeo ubistva i razaranja, paljenje svetinja, uništavanje grobova i kulturnih dobara, nema pravde ni razumevanja u takozvanoj međunarodnoj zajednici, dok prištinske vlasti, koje rečena nedela učiniše i čine, zapadne zemlje preporučuju za Savet Evrope i ostale međunarodne institucije“, naveo je mitropolit.

Ministar Milićević sa Srbima u Vukovaru na uskršnoj liturgiji

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević posetio je danas Vukovar i zajedno sa Srbima koji tamo žive proslavio najveći hrišćanski praznik Uskrs.

On je prusustvovao uskršnjoj liturgiju u Sabornoj crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru, prenelo je ministartvo koje Milićević vodi.

Istakao je da Saborna crkva već više od 300 godina okuplja pravoslavne vernike u ovom delu Hrvatske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.