Veliki napad Rusije na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, 200.000 ljudi bez struje

Rusija je izvela veliki napad raketama i dronovima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu u pet regiona i izazvala prekid napajanja električnom energijom za oko 200.000 ljudi, saopštili su danas lokalni zvaničnici, prenosi Rojters.

U saopštenju vojske ukrajinske vojske navodi se da su ruske snage u napadu koristile 82 projektila, rakete i dronove, a da je protivvazdušna odbrana oborila 18 raketa i 39 dronova.

Podstanice i postrojenja za proizvodnju električne energije operatera mreže Ukrenergo pretrpeli su štetu u regionima Odese, Harkova, Zaporožja, Lavova i Kijeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je barem 10 raketa pogodilo grad Harkov koji se nalazi na samo 30 kilometara od ruske granice.

U Harkovu, koji je i ranije bio česta meta ruskih napada, bila je isključena struja za 200.000 ljudi, rekao je pomoćnik predsednika Oleksij Kuleba.

DTEK, najveća ukrajinska privatna elektroprivredna kompanija, saopštila je da je Rusija napala dve njene elektrane i nanela im ozbiljnu štetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.